Üniversitemiz Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Merkezi ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu iş birliğiyle 13 Kasım’da Medya ve Etkinlik Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde Filistin’in en büyük şehri olan Gazze’de 7 Ekim’den bu yana bir kez dahi ateşkes yapılmaksızın devam eden İsrail zulmü, uluslararası hukuk bağlamında ele alındı.
Panelin açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Atilla Arkan, 7 Ekim’den önce açık bir hapishane olan Gazze’nin gitgide şimdi açık bir mezarlığa dönüştüğünü ifade etti. Prof. Arkan, dünyanın bu katliamı seyrettiğine değindiği konuşmasında, Filistin-İsrail çatışmasının teo-politik arka planına dikkat çekerek uluslararası mekanizmaların çözüm getirememesini vurguladı. Söz konusu İsrail olunca siyasi yönetimlerin çifte standart uyguladığını belirten Arkan, Batı’nın kendi için inşa etmiş olduğu hukuki düzeni kendi dışındaki ülkelere yönelik işletmediğinin altını çizdiği konuşmasında, yalnızca 1 yıl önce Ukrayna- Rusya savaşında uluslararası hukuku işletip Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Putin aleyhine karar çıkaran Batı’da İsrail’e yönelik sessizliğin hâkim olduğunu ve burada Birleşmiş Milletler’e önemli görevler düştüğünü ifade etti. Arkan, uluslararası hukuka göre Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin denklemin bir parçası olduğuna değindiği konuşmasını, başta Netanyahu olmak üzere bugün Gazze’de yaşanan soykırımın sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanması gerektiğini ifade ederek sonlandırdı.
Prof. Arkan’ın ardından açılış konferansını Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) Başkanı Prof. Muharrem Kılıç gerçekleştirdi. Prof. Kılıç, İsrail’in Filistin’e yönelik düzenlediği saldırılarda uluslararası hukuk teamüllerinin tamamıyla ihlal edildiğinin altını çizdi. Kılıç, konuşmasında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı sıfatıyla uluslararası insan hakları kurumlarına yaptıkları hiçbir çağrıya olumlu veya olumsuz dönüş alamadıklarını da üzülerek ve kınayarak belirtti.
Hukuk Fakültesi öğretim üyemiz Ömer Faruk Erol’un modere ettiği panelde İbn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Celal Kul Yalova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ali Osman Karaoğlu ve Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hasan Basri Bülbül yer aldı.
Panelistlerden Doç. Dr. Ali Osman Karaoğlu, tarihsel süreçte Basel’den Gazze’ye kadar, Filistin ülkesinin işgali ve bunun uluslararası hukuktaki yansımalarını tarihi arka planıyla izah etti. Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Celal Kul, Silahlı Çatışmalar Hukuku ve Uluslararası Ceza Hukuku bağlamında İsrail’in saldırılarını değerlendirdi. Dr. Öğr. Üyesi Hasan Basri Bülbül Filistinli Mültecilerin durumunu Geri Dönüş Hakkı bağlamında değerlendirdi.
Panelde sunulan tebliğlerde İsrail’in meşru savunma hakkı meselesi değerlendirilerek, meşru savunma olduğu farz edilse dahi hastanelerin, cami, kilise, mülteci kampının bombalanması, BM adına hareket eden görevlilerin öldürülmesi gibi birçok fiilin sınırın açıkça ve kasıtlı bir şekilde aşıldığını gösterdiğine dikkat çekilerek bu fiiller karşısında artık meşru savunmadan bahsedilemeyeceği ve işlenen bütün fiillerin suç teşkil edeceği ifade edildi.
Programın kaydına buradan ulaşabilirsiniz.